Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Az én krémsajtos brownie-m



A krémsajtos brownie régóta nagy kedvencem – minden brownie-fajta közül ezt szeretem a legjobban. Többféle receptjét is ismerem: készítettem már a Chefparade Csokiműhely csokoládés tanfolyamán és persze számtalanszor megcsináltam a Nigella Lawson legendás házi istennős könyvében szereplő verziót is.
Az alábbi a saját változatom. Imádom, ahogyan a gazdag, krémes csokoládérengetegbe harapva egyszer csak megízlelem a könnyű, fanyar krémsajtréteget, miközben nagyon halványan, a háttérben „megszólal” egy kevéske friss citromíz.

Hozzávalók:

- 225 g kiváló minőségű étcsokoládé, kisebb darabokra törve (én étcsokoládépasztillákat használok, mert könnyű adagolni és pontosan ki lehet mérni a szükséges mennyiségeket - pl. a Culinarisban kapható, kilós kiszerelésben)
- 150 g puha vaj, szintén kisebb darabokra vágva
- 3 db tojás
- 125 g barnacukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 50 g liszt
- ¼ teáskanál só
- 100 g hideg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
- egy fél citrom héja (legjobb a kezeletlen citrom, mert ennek nem viaszos a héja)
- valódi kakaópor a tetejére a szóráshoz

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Bélelj ki egy kb. 22 cm oldalhosszúságú, négyzet alakú (vagy egy közepes méretű, téglalap alakú) tepsit sütőpapírral.

Gyenge gőz fölött egy kis keverőtálban folyamatos keverés mellett olvaszd össze az étcsokoládét és a vajat. Ha már egynemű, vedd le a tálat a gőz fölül és tedd félre a keveréket hűlni.
Egy nagyobb keverőtálban kézimixerrel verd fel alaposan a tojásokat a barnacukorral és a vaníliakivonattal. Ha már könnyed és habos, válts fakanálra és keverd hozzá a lisztet és a sót. Reszeld bele egy fél citrom héját és azt is forgasd a keverékbe.

Ezután add hozzá a langyosra hűlt vajas étcsokoládét és óvatosan keverd össze.
Öntsd a keverék felét a sütőpapírral bélelt tepsibe és egy spatulával simítsd el egyenletesre. Most vedd elő a hűtőből a krémsajtot és egy késsel vágj vékony kis szeletkéket, „felhőcskéket” a brownie tetejére. A krémsajtfelhők borítsák be szinte teljesen a süteményt, de ügyelj rá, hogy ne alkossanak vaskos réteget. Ha ezzel megvagy, finoman rácsorgatva takard be a maradék brownie-tésztával.

Ezután már mehet is a brownie a sütőbe. Körülbelül 17-20 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a sütőből kivéve úgy tűnik, mintha még nem lenne teljesen kész és mindössze egy-két helyen repedt meg a teteje – ilyenkor lesz a belseje igazán krémes. (Fontos, hogy a brownie-t soha ne süsd túl, mert kiszáradhat.)

Hagyd a tepsiben langyosra hűlni, majd szitálj a tetejére kakaóport. Hidegen könnyebben szeletelhető, de az igazat megvallva, én soha nem tudom megvárni, amíg kihűl...


No comments:

Post a Comment