Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Céklás csokoládétorta





Szinte hallom lelki füleimmel: „hogy kerül a cékla egy tortába?” Pedig nem egyedi eset, gondoljunk csak a répatortára, ami nagy kedvenc szinte mindenkinél. A cékla is édes zöldség, ami remekül harmonizál a csokoládéval és finom bársonyosságot, krémességet – no, és egy leheletnyi pikantériát kölcsönöz ennek a tortának.
Elkészíteni egyszerű, ám kicsit időigényes, de mindenképpen érdemes rászánni egy fél délutánt.


Hozzávalók egy 18-20 cm átmérőjű tortához:


- két kis fej (kb. 250 g) cékla
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 200 ml napraforgóolaj
- 3 tojás
- 180 g liszt
- 60 g cukrozatlan kakaópor
- 100 g étcsokoládé, apróra darálva (aprítógéppel gyorsan megy)
- 160 g cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- porcukor a torta tetejére

Fontos! A cékla hámozásához és darabolásához mindenképpen szükséged lesz egy pár gumikesztyűre, ezt ne feledd el beszerezni!

Elkészítés:

Először készítsd elő a céklát: folyó víz alatt mosd meg alaposan, de ne hámozd meg, csupán a két fás-torzsás végét vágd le. Tedd a gumókat egy kisebb lábasba és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Tedd fel főni és lassú gyöngyöztetéssel főzd kb. egy órán át teljesen puhára. Akkor jó, ha egy villát beleszúrva az könnyen beleszalad a céklagumókba.

Ha már megpuhultak, vedd le a lábast tűzről, öntsd le róluk a vizet és hámozd meg őket. A művelethez feltétlenül húzz gumikesztyűt, mert a cékla nagyon fog! Kockázd fel a céklákat és egy aprítógépben kisebb adagokban pürésítsd. Tedd félre egy tálban, hogy kihűljön.

Amíg a céklapüré hűl, melegítsd elő a sütőt 180 kokra. Egy 18-20 cm átmérőjű, kerek, kapcsos tortaformát vajazz ki és bélelj ki szorosan sütőpapírral (a vaj szépen odaragasztja a sütőpapírt a formához).

Vegyél elő két nagyobb keverőtálat: az egyikbe kerülnek a tészta száraz hozzávalói, a másikba a nedvesek. A száraz hozzávalóknak szóló tálba adagold ki a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a sütőport, valamint a morzsásra darált étcsokoládét. Egy fakanállal vegyítsd őket össze.
A másik tálban kézi habverő segítségével verj fel három tojást, majd önts hozzá egy teáskanálnyi vaníliakivonatot, és a napraforgóolajat. Keverd jól össze, ezután add hozzá a céklapürét. Keverd addig, amíg homogén (és szép piros) nem lesz a keverék.

A tojásos-céklás keveréket öntsd hozzá a lisztes keverékhez és keverd ki a tésztát jó alaposan. Ha már egynemű a keverék, öntsd bele az előkészített tortaformába. Mehet is a sütőbe kb. 30 percre. Ha ez letelt, húzd ki a sütőből és óvatosan takard le a tetejét alufóliával, nehogy túlsüljön, majd tedd vissza további 10-15 percre (a pontos sütési idő a sütő típusától és teljesítményétől is függ).

Amikor a torta készen van, tedd ki egy rácsra a tortaformával együtt és hagyd langyosra hűlni. Ekkor óvatosan eltávolíthatod a tortakarikát, rácsúsztathatod egy tálra és már tálalhatod is. A tetejét szórd meg porcukorral. 

Önmagában is finom (különösen frissen, langyosan), de kínálhatsz hozzá tejszínhabot, esetleg vaníliafagylaltot, vagy vegyes bogyós gyümölcsöket.





No comments:

Post a Comment