Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Körtés, diós, gorgonzolás pite



Nem is tudom, mikor sütöttem utoljára pitét, de az biztos, hogy jó régen. Aztán megláttam Mosoly Bisztró Dorci fügés tart-receptjét és beindította a fantáziámat. Azt tudtam, hogy van itthon egy csomó dióm és némi gorgonzolám a hűtőben. Az nem kérdés, hogy ezek passzolnak egymáshoz, mint ahogyan az sem, hogy párosuk körtét kíván maga mellé harmadiknak. Gyorsan beszereztem hát két szép példányt és nekiláttam a pitesütésnek. Az eredmény isteni lett, azonnal, melegen tálalva egyszerűen fenomenális ízorgia.


Hozzávalók: 
(A tészta receptjét Dorcitól kölcsönöztem.)

a pitetésztához: 
- 14 dkg finomliszt
- 14 dkg sózatlan, szobahőmérsékletű vaj (nem margarin, hanem vaj! Legjobb a készi készítésű.)
- 1 tojás
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 1-2 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:
- 2 db körte
- 1 nagy marék dió
- 10 dkg gorgonzola
- 2 evőkanál cottage cheese
- só, bors
- a kész pite tetejére egy kevés akácméz.

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 190 fokra.
A diót pirítsd meg egy száraz serpenyőben (akkor jó, ha intenzíven elkezd illatozni), és tedd félre hűlni.
A pite tésztájához először egy tálban morzsold össze a lisztet a vajjal, add hozzá a sót és a cukrot, illetve a tojást. Gyúrd össze és amikor már kezd összeállni, add hozzá a vizet is. Gyúrd teljesen homogén tésztává. Ha ezzel megvagy, tedd lisztezett gyúródeszkára és nyújtsd ki akkorára, hogy egy 18 cm átmérőjű piteformát kibélelhess vele.
Mielőtt a formába simítanád a tésztát, vajazd ki alaposan, ezután jöhet bele a tészta. Nyomkodd bele, a pereménél szépen hajtogasd vissza (ha nagyon túlnyúlik, vágd le a fölösleges részeket). Egy villával szurkáld meg a tésztát.

A töltelékhez tedd egy keverőtálba a gorgonzolát, add hozzá a cottage cheese-t (ez olyan, mint egy krémesebb túró. Ma már nagyon sok közértben kapható, de ha mégsem jutsz hozzá, túrót is használhatsz, csak keverj hozzá egy kis tejfölt, vagy tejszínt, hogy folyósabb legyen). Keverd össze őket, ízlés szerint sózd, és borsozd.
A megpirított és időközben kihűlt dióból tegyél félre néhány szebb fél darabot, a többit egy mozsárban törd durvára, és keverd a gorgonzolás krémbe.

A körtéket mosd és hámozd meg, majd vágd gerezdekre. A gorgonzolás krémet simítsd a pitetésztára a körtegerezdeket pedig ültesd szépen körben a tetejére. Szórd meg a félretett diódarabokkal.
Told a pitét az előmelegtett sütőbe és süsd kb 15-20 percig. Ha kész, frissen-forrón, egy nagyon kevés mézzel vékonyan megcsorgatva tálald.








No comments:

Post a Comment