Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Nutellás habtortácskák



A nutellás habtortácskákat Stahl Judit „Végre otthon!” című könyvének egyik receptje inspirálta. Ő nagyban, kapcsos tortaformában készítette el ezt a pofonegyszerű, de annál finomabb édességet. Én még egyet csavartam rajta és – hogy még a tortaformából való kioperálással se kelljen bíbelődni – eleve kiadagoltam az egyszemélyes kis szufléformákba. Így nincs más teendő, mint jókedvűen kikanalazni és mosolyogni egy nagyot.




Hozzávalók (4 tortácskához):

- 10 dkg vaj
- 20 dkg csokis keksz (legjobb a csokidarabos, omlós keksz, kinek-kinek a kedvenc fajtája)
- 20 dkg jó minőségű tejcsokoládé

- 20 dkg legalább 70%-os étcsokoládé
- 20 dkg Nutella
- 6 dl tejszín
- még egy kis vaj a formák kikenéséhez.

-          Elkészítés:

Vékonyan vajazz ki négy szufléformát. A 10 dkg vajat olvaszd fel mikróban, vagy tűzhelyen, majd tedd félre, hogy kihűljön. Aprítógépben daráld meg a csokis kekszet (ha nincs géped, használhatsz mozsarat is, csak bírd izommal...) A kekszmorzsát keverd el az olvasztott vajjal, majd ezt a masszát oszd el egyformán a négy szufléformába. Nyomkodd a keveréket egyenletesen a formák aljába: ez lesz a tortácska tésztája.

A tej- és étcsokit apró darabokra tördelve, enyhe gőz fölött, kis részletekben olvaszd folyósra. (Biztosan tudod, de nem árt az ismétlés: vegyél egy láboskát és egy éppen beleillő keverőtálat. A lábosba éppen csak annyi vizet tölts, amennyibe még nem lóg bele a keverőtál alja. A vizet forrald fel, majd tedd a lángot takarékra és a vizet éppen csak gyöngyöztesd. Illeszd a lábosba keverőtálat és a csokit lassan, apránként adagolva és folyamatosan kevergetve olvaszd fel.) Keverd a felolvasztott csokihoz a Nutellát és tedd félre a tálat, hogy a keverék kihűlhessen. Amíg hűl a csokis massza, verj lágy habot a tejszínből. Amikor ezzel megvagy, a habba egy lyukas fakanállal lassan, finoman (nehogy összetörd a tejszínhabot) forgasd bele a Nutellás-csokis keveréket.

Az így elkészült habkrémmel töltsd meg a szufléformákat, majd tedd őket a hűtőbe legalább 1-2 órára – de még jobb, ha egy egész éjszakát hagyod a hidegen. Persze ezt nehéz lesz kivárni...


No comments:

Post a Comment