Üdvözöllek!

Gyüre Orsolya vagyok, hétvégi konyhatündér és fotós. Egy csöppnyi garzonlakás még apróbb konyhájában sütök-főzök örömmel és szeretettel. Receptjeimmel és fotóimmal azt mutatom be, hogy nem a (konyha)méret a lényeg, mert sok jó étel kis helyen is elfér.

Amit készítek, az garantáltan egyszerű, viszonylag kevés alapanyagból kihozható, mégis laktató, különleges és finom.

Isten hozott Orsolya bisztrójában!
cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory cappuccino factory

Levendulás-citromos muffin




Nem tudom, idén merre járt eddig a tavasz, mert néha úgy éreztem, még mindig a tél csiklandozza az idegeinket a hideggel és a viharos széllel. A befűtött szobában még erősebb volt a vágy a forró, fűszerillatú július közepe után. Az álmodozáshoz édes segítség is járt: egy falatka Provence, azaz egy levendulás-citromos, különleges muffin.


(Felhívom figyelmedet, hogy a receptben szereplő hozzávalók mennyisége ezúttal nem 12, hanem csak 6 darab muffinhoz elég. Ha mégis 12 darabot szeretnél, duplázd meg a mennyiségeket!)


Hozzávalók a muffinokhoz:


- 1 bögre (175 g) liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 3 evőkanál puha vaj
- 3/4 bögre (150 g) levendulás cukor (Hanbury márkájú, a Culinarisban kapható)
- 1 tojás
- 2 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál natúr joghurt


Hozzávalók a mázhoz:


- 10 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál víz
- fél citrom leve
- a muffinok díszítéséhez levendulavirág (a cukorból) illetve a citrom lereszelt héja.


Elkészítés:


Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, egy 6 mélyedéssel ellátott muffintepsit pedig bélelj ki papírkapszlikkal (ha csak 12 mélyedéses tepsid van, ne aggódj, akkor értelemszerűen csak hat mélyedést fogsz használni, a többi üresen marad). A levendulás cukrot szitáld át, és a szitában maradt levendulavirágokat tedd félre a díszítéshez. Moss meg egy citromot, és reszeld le a héját, szintén a díszítéshez. Facsard ki a levét, mert a tésztához és a mázhoz is szükség lesz rá (a tésztához két evőkanálnyit, a mázhoz fél citrom levét különíts el.)
A lisztet, a sütőport és a sót keverd össze egy tálban.  Egy másik tálat is vegyél elő a folyékony hozzávalók számára, ebben keverd ki habosra a lágy vajat az átszitált cukorral. Ehhez tedd hozzá a két evőkanálnyi citromlevet, a tojást és a joghurtot, majd robotgéppel dolgozd össze. Most jön a két tál tartalmának összevegyítése: egy kézi habverő segítségével, óvatosan forgasd össze a lisztes és a vajas-tojásos-cukros elegyet. Ezt már nem kell agyonkeverni, elég, ha éppenhogy összeáll.


A masszát töltsd a papírkapszlikba, a tepsit pedig tedd a sütőbe. Süsd a muffinokat kb. 20 percig, ezalatt szépen meg fognak nőni. Ha kész, vedd ki és hagyd teljesen kihűlni. A kihűlt muffinokat "skalpold meg", azaz vágd le a tetejüket, hogy ne folyjon le majd róluk a máz, hanem szépen megüljön rajtuk. A leeső daraboknak általában nagy keletje van, nem kell aggódnod, hogy nem fogy el az utolsó morzsáig. :)


Most jön a máz: a porcukrot keverd el a vízzel és a citromlével egy lábosban, majd közepes lángon folyamatosan kevergetve melegítsd addig amíg teljesen sima krémmé nem áll össze. A forró mázt kanalazd a muffinok tetejére, majd még azon melegében szórd rájuk a levendulavirágokat és a reszelt citromhéjat. Hagyd megdermedni. Jól záródó dobozban egy-két napig eláll, de kétlem, hogy lenne rá ideje...


Igazi különlegesség, amolyan esetlenül bájos, de nem mindennapi ízű sütemény!


No comments:

Post a Comment